de nagelnieuwe PC-24 …

Geregeld komt er op Wevelgem een heel bijzonder vliegtuig landen. Zo was dat ook op 31 oktober 2018. Er arriveerde voor het eerst buiten de fabriek te Stans (met uitzondering van demo en expo) de nagelnieuwe PC-24 van het Zwitserse Pilatus. Het vliegtuig was hier om met FIA het verplaatsen over de grond door middel van tow-bars uit te testen. Dit vliegtuig is de jongste telg van Pilatus en streeft een uniek en nooit eerder uitgeprobeerd concept na: een civiele jet (lees: zakenjet) die vanop korte en onverharde “off road” start- en landingsbanen (893 m) kan opereren. Een laag gewicht (MTOW 8,3 ton) is dus zeer belangrijk bij dit ontwerp. Daaraan werd ook vanuit Kortrijk bijgedragen. De ingenieurs bij Esterline Belgium (voorheen Barco) slaagden erin om de vier innovatieve 12″ beeldschermen bijzonder licht te houden terwijl ze toch aan alle normen inzake robuustheid voldoen. De Kortrijkse beeldschermen zijn geïntegreerd in de Apex avionics suite van Honeywell die van de PC-24 één van de modernste jets van het moment maakt.

Foto: Scott Menten

Geplaatst in Ongecategoriseerd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.